A cikk eredetileg itt jelent meg: https://www.jewellery-page.com/single-post/2018/10/05/Antik-ékszert-minden-korosztálynak Az antik ékszerek, az aktuális trendektől függetlenül, mindig stílusosak és egyedi megjelenést kölcsönöznek. Nem csak elegáns eseményeken, hanem a hétköznapok során is bátran viselhetjük őket! Egyre több fiatal hord antik ékszert, ma már nem csak az USA-ban és Nyugat-Európában, hanem nálunk is. Az Opera Antikvitás belvárosi üzletében folyamatosan nő a 20-as, 30-as éveikben járó vásárlók aránya, akik valódi értéket keresnek, a tömegtermékek helyett. Az antik ékszerek iránti szenvedélyről, valamint az új tendenciáról Ribai Tamással, az Opera Antikvitás tulajdonosával beszélgettem.

Mesélj nekünk, kérlek arról, hogy mit is nevezünk manapság antik ékszernek?

Hivatalosan azokat a darabokat hívjuk antiknak, amelyek 1867 előtt készültek, de mára ez kitolódott egészen az Art Deco stílusig, ami az 1920-as évek jellemző irányzata volt. Egyedi kreációkról beszélünk, amik pótolhatatlanok, finomak és elegánsak. Legyen szó bármely korból származó remekműről, ezek az ékszerek a mai napig bátran viselhetők. Kiegészítőként szinte bármilyen ruhatárba könnyedén beilleszthetők. Ezeknek az ékszereknek lelkük van, minden darab gondos kezek munkája, amiben nem csak kézzel fogható anyag, hanem a régi mesterek szíve, lelke és komoly szakmai tudása is benne van.

Ha jól tudom, egyre több fiatal érdeklődik nálatok az antik ékszerek iránt. Szerintem, az értékekhez való visszatalálás egy nagyon pozitív jelenség!

Ez így van! A korábbi évek tapasztalatai alapján, a 40 év feletti korosztály volt aktív, de az utóbbi években egyre több fiatal tér be hozzánk. Jelenleg nem ritka a huszonéves vásárlónk sem. A fiatalok közül sokan egyedi dolgokra vágynak, a tömegesen előállított árucikkekkel szemben. Felismerték az antik ékszerekben rejlő szépséget, mögöttes tartalmat és lehetőséget. Ugyanakkor gyakran találkozom azzal a téves gondolattal, hogy az antik ékszerek megfizethetetlenek. Az igazság azonban az, hogy sokféle árkategória létezik. Számos olyan darabot kínálunk, ami abszolút elérhető a fiatalabbak számára is.

Nagy lelkesedéssel és szeretettel beszélsz a régi kreációkról és a munkádról. Honnan ered az antik ékszerek iránti rajongásod?

Mindig is közel álltak hozzám a régi tárgyak, bútorok. Ha anyagi helyzetem engedte, gyakran vásároltam ilyen darabokat a lakásomba, hogy otthonosabb légkört varázsoljak a falak közé. 17 évvel ezelőtt az Ecseri úti piacon, a szokásos kincskeresés közben, szó szerint belebotlottam az antik ékszerekbe. Szebbnél-szebb darabokat árultak az egyik asztalnál: volt köztük a bizsutól, az ezüstön keresztül, az antik arany kreációkon át, minden. Nyugodtan kijelenthetem: első látásra beleszerettem ezekbe az ékszerekbe! Nem is tértem haza üres kézzel, vásároltam három mesés gyűrűt: két Art Deco stílusút és egy szoliter darabot. Ekkor kezdődött az antik ékszerek iránti szeretetem, amely a mai napig töretlen.

Ma már azzal foglalkozol, ami egyben a szenvedélyed is. Az egyik legszínvonalasabb antik ékszerüzlet tulajdonosa vagy Budapest belvárosában. Hosszú volt az út idáig?

Az első három antik gyűrűt még pusztán érzelmi alapon vásároltam, de később már tudatosan kerestem a különleges darabokat és az egyedi remekműveket. A gyűjteményem folyamatosan gyarapodott. Elkezdtem képezni magam ezen a területen, párhuzamosan pedig egyre nagyobb tapasztalatra tettem szert. Később már a megalapozott szakmai tudással felvértezve, járni kezdtem az országot: ellátogattam különböző vásárokra és bolhapiacokra, annak érdekében, hogy gyönyörű ékszereket találjak. Az Opera Antikvitás megnyitásával egy álmom vált valóra!

Mit tanácsolnál annak, aki szeretne antik ékszereket viselni, de még csak most ismerkedik ezzel a világgal?

Legyen valaki kezdő, vagy már tapasztalt az antik ékszerek területén, mi örömmel látjuk üzletükben. Minden érdeklődővel szívesen elbeszélgetünk erről a világról: segítünk eligazodni benne, válaszolunk a felmerülő kérdésekre, tanácsokat adunk és elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat. Nálunk bárki felpróbálhatja azokat a darabokat, melyeket máshol csak üveg mögött, múzeumokban láthat. Azt gondolom, ha valaki vásárolni szeretne, akkor az a legjobb taktika, ha a költségkeretén belül az érzelmeire, a szívére hallgat.

A cikk eredetileg itt jelent meg: https://www.jewellery-page.com/single-post/2018/10/05/Antik-ékszert-minden-korosztálynak
Opera Antikvitás
Logo
Enable registration in settings - general