Karkötő viselésének történelme

*Brazléta, bracelet, kargyűrű, kösöntyű: a karperec régies, tájnyelvi szinonimái

Karkötő viselésének történelme

Az ékszerek napjainkban minden korábbinál szélesebb választékban jelen vannak a piacon. Ez azonban nem mindig volt így. A kiegészítők egyik kedvelt típusa, a női karkötő története is régmúlt időkre nyúlik vissza, ám a történelem során sokáig csak a tehetősek sajátja volt ennek a típusú ékszer viselésének kiváltsága.

Sok más kiegészítőhöz hasonlóan a női karkötő is elsőként az ókori Egyiptomban jelent meg. Kiemelt szerepet töltöttek be az ékszerek mind az élők, mind a holtak világában. Karkötők viselésével nem csak esztétikussá szerették volna tenni megjelenésüket az emberek, hanem olyan magasztos eszméket is csatoltak hozzá, mint az újjáéledés. Az ókori Egyiptomban gyakran szóba kerülő téma a faragott szkarabeusz díszítéssel jelentkezett, de számos karkötő drágakövekkel készült, vagy aranyból valósult meg. A férfiak és a nők is viselték, míg Görögországban ez csakis a nők fő kiegészítője volt. Ezek főként kígyó alakot formáltak.

Ha az ékszer történetéről van szó, nem maradhatnak ki a rómaiak sem. Rómában például olyan státuszszimbólum volt a karkötő, hogy a császár gyakran ajándékozta a legjobb katonáknak, hadvezéreknek és politikusoknak. Ez automatikusan tiszteletet keltett, ezért az emberek ezt büszkén viselték.

Talán mindez megmagyarázza, hogy a karkötő, mint ékszer miért is annyira népszerű még a 21. században is, a férfiak és a nők körében egyaránt.

Napjainkban az aranyból és ezüstből készült karkötők / karperecek a legnépszerűbbek, gyémánttal vagy különböző színes drágakövekkel díszítve, mint például a kék zafír, rubin vagy smaragd.

Opera Antikvitás
Logo
Register New Account
Reset Password