Szecesszió

A szecesszió a századforduló nemzetközi stílusirányzata, amely nemcsak a képzőművészetben, hanem az iparművészet és az építészet területén is önálló formanyelvet alakított ki.
Elnevezése országonként változó: szecessziónak csak Ausztriában és Magyarországon hívták, Németországban Jugendstil, francia nyelvterületeken art nouveau, Angliában modern style vagy liberty style volt a neve, és még számos más elnevezéseit is számon tartja a szakirodalom.
A szó maga latin eredetű ( jelentése: kivonulni ). Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadamikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok).

Jellemzői a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra épülő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás

Art Nouveau, az ötvösművészet aranykora

Az ékszerek esetében is hangsúlyos volt a természetesség, a virágok, növények és finom vonalak. Az arany munkák esetében annál értékesebbnek számított az ékszer, minél apróbb, filigrán díszítések kaptak rajta helyet. Nem volt elegendő a 18 karátos arany és a lélegzetállító dizájn, emellett a megmunkálásnak is tökéletesnek kellett lennie.

A szecessziónak köszönhetjük többek között az úgynevezett leveles-bimbós ékszerek megjelenését is, amelyek – ahogyan nevükben is rejlik – levél, virág és bimbó motívumokkal vannak díszítve. 
Különlegességük megmunkálásukban rejlik, hiszen kétféle nemesfémet tartalmaznak: a gyémántokat ezüst foglalat veszi körül, alulról pedig arany réteggel fedik le az ékszert. A fénylő ezüstnek köszönhetően a gyémántok természetes ragyogását tudták kiemelni.

Megvásárolhatóak webshopomon keresztül vagy személyesen az üzletemben.

Opera Antikvitás
Logo
Register New Account
Reset Password